2 Şubat 2013 Cumartesi

GELENEKSEL AŞUREMİZ



Yarım kilo Aşurelik Buğday
 1 su bardağı Nohut 
1 su bardağı Kuru Fasulye
1 çay bardağı Pirinç
1 çay bardağı Hindistan Cevizi
2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı kuru Üzüm
1 su bardağı kuru Kayısı
1/2 su bardağı fıstık
4 su bardağı Şeker
1 yemek kaşığı karanfil 
15 su bardağı Su
****************
Süsleme için:
1 su bardağı Ceviz,Antep fıstığı,Kuru Siyah Üzüm,Badem,FındıkTarçın,Nar taneleri, Hindistan Cevizi
HAZIRLANIŞI
 ******
Buğday, fasulye, nohut ve üzüm yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır.Ertesi Gün, buğdayı süzüp büyük bir tencereye alınır ve üzerine 15 su bardağı su ekleyip kaynatılır... Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alınıp, tencerenin kapağını kapatın ve 40 dakika kaynatılır. Fasulye ve Nohut süzülüp ayrı kaplarda haşlanır.Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5-6 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulye eklenir. İyice kaynatılır. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini Ceviz , Antep fıstığı, kuru üzüm, tarçın ve nar taneleri,badem,fındık Hindistan Ceviziyle ile süsleyerek servis yapılır...AFİYET OLSUN 
AYLİN